Inför U21-EM i Tjeckien: Genomgång av lagen – del 1
- fotbollenligtkenny
- Jun 16, 2015
- 9 min read

Imorgon är det avspark i U21-EM i Tjeckien. Ett mästerskap där många stora namn har passerat genom åren, exempelvis Luis Figo, Andrea Pirlo, Petr Cech, Fabio Cannavaro, Manuel Neuer, Laurent Blanc, Raul Gonzalez, David de Gea och många många fler. Årets upplaga av turneringen lär inte vara något undantag. Vi kommer att få se dagens unga talanger, framtidens stjärnor, presentera sig och bjuda på fin fotboll i drygt två veckor framöver.
Åtta lag deltar i turneringen, som för övrigt också fungerar som kval till OS nästa sommar. Här följer en genomgång av de fyra deltagande nationerna i grupp A i detta U21-EM.
Tjeckien
Tjeckien har vunnit turneringen en gång tidigare, 2002. Då hade man många talangfulla spelare i laget. Blivande stjärnor som Petr Cech, Milan Baros, Zdenek Grygera och Tomas Hubschmann ingick i det lag som slog Frankrike i finalen.
Då Tjeckien är direktkvalificerat till årets mästerskap i egenskap av arrangörsland, har man endast spelat träningsmatcher inför turneringen. Man har på sina sju träningsmatcher blandat och gett, och endast tagit två segrar. Den ena segern av de två kom mot Portugal förvisso, men portugiserna hade ett flertal chanser att avgöra och skulle ha vunnit den matchen.
Tjeckerna är oroade. Laget har, som resultaten i de senaste matcherna visar, inte presterat och man är oroliga nu när man ska visa upp sig på hemmaplan. Därför har man också tagit in några killar från A-landslaget för att piffa upp truppen en aning.
Truppen:
Målvakter: Tomas Koubek (Hradec Kralove), Jiri Pavlenka (Banik Ostrava), Michal Reichl (Sigma Olomouc).
Försvarare: Jan Baranek (Viktoria Plzen), Jakub Brabec (Sparta Prag), Jakub Jugas (Brno), Matej Hanousek (Dukla Prag), Matej Hybs (Jihlava), Tomas Kalas (Chelsea), Pavel Kaderabek (Sparta Prag).
Mittfältare: Martin Frydek (Slovan Liberec), David Houska (Sigma Olomouc), Ladislav Takacs (Teplice), Lukas Masopust (Jablonec), Ondrej Petrak (Nürnberg), Tomas Prikryl (Dukla Prag), Michal Travnik (Slovacko), Jaromir Zmrhal (Slavia Prag), Jan Kliment (Jihlava), Ladislav Krejci (Sparta Prag), Adam Janos (Jihlava).
Anfallare: Vaclav Kadlec (Sparta Prag), Jiri Skalak (Mlada Boleslav).
Tränaren: Jakub Dovalil är en riktig förbundskille. Han har arbetat inom förbundet i många år och har arbetat sig upp genom olika ungdomslandslag. Han har tidigare varit framgångsrik när han bland annat ledde Tjeckiens U17-landslag till final i EM 2006 och en tredjeplats i U19-EM två år senare. Men den här gången lär han få det svårt att nå de där höjderna. Viss kritik har varit mot att Dovalil spelar en negativ (vad det nu är) fotboll och bristen på riktigt heta tävlingsmatcher det senaste året har medfört en svårighet att få till en rytm i trupputtagning och spel då ett antal av killarna som det är tänkt ska vara bärande i laget vanligtvis tillhör A-landslaget.
Några att hålla koll på: Sparta Prags ytterback Pavel Kaderabek anses vara den tjeckiska ligans absolut bästa högerback. Han har även slagit sig in i A-landslaget och är numera en startman. Han är en omskolad yttermittfältare och är därmed en teknisk och "modern" ytterback som gillar att storma fram i offensiven. Tjeckerna menar att Kaderabek är den bästa ytterbacken landet har fått fram sedan förre Ajax- och Juventus-spelaren Zdenek Grygera.
Vaclav Kadlec är en spännande offensiv spelare. Är egentligen ingen typisk "nummer tio-spelare", men jobbar ofta utifrån den positionen där han kan dra nytta av sin rörlighet och kreativitet i attackerna. Har ett bra samspel med ytterbacken Kaderabek som också är hans lagkamrat i Sparta Prag. De två brukar hitta varandra väl ute på planen.
Danmark
Vårt grannland i väst har inget särskilt imponerande facit i U21-sammanhang. Man har missat att kvalificera sig till turneringen hela 14 gånger och har aldrig varit i final och endast varit i semifinal en gång. Men den här gången är det annorlunda. För de flesta ses danskarna som lite av en outsider, men man har något stort på gång och har ett riktigt bra lag. EM-kvalet gick man igenom obesegrade före exempelvis Ryssland, och man var en sanslös målmaskin och gjorde hela 37 mål på de tio kvalomgångarna – flest av alla i hela EM-kvalet. Dock var det ytterst nära att Danmark inte lyckades ta sig till EM när man låg under i Playoff-mötet med Island fram till den 90:e minuten när Nicolaj Thomsen satte kvitteringen som tog dem vidare på bortamålsregeln.
Truppen:
Målvakter: Jakob Busk (Sandefjord), David Jensen (FC Nordsjälland), Frederik Rönnow (AC Horsens).
Försvarare: Alexander Scholz (Standard Liége), Frederik Sörensen (Hellas Verona), Christoffer Remmer (FC Köpenhamn), Jannik Vestergaard (Werder Bremen), Patrick Banggaard (FC Midtjylland), Jonas Knudsen (Esbjerg), Riza Durmisi (Bröndby), Andreas Christensen (Chelsea), Jens Jönsson (AGF).
Mittfältare: Pierre-Emile Höjbjerg (Bayern München), Lasse Vigen Christensen (Fulham), Christian Nörgaard (Bröndby), Nicolaj Thomsen (AaB), Uffe Bech (FC Nordsjälland), Pione Sisto (FC Midtjylland), Rasmus Falk, (Odense Boldklub), Viktor Fischer (Ajax).
Anfallare: Yussuf Poulsen (RasenBallsport Leipzig), Emil Berggreen (Eintracht Braunschweig), Nicolai Brock-Madsen (Randers FC).
Tränaren: Som spelare var Jess Thorup framgångsrik i bland annat Esbjerg och OB, där han också vann ligan och cupen. Som tränare tog han Esbjerg till cuptiteln 2013 och lämnade därefter klubben för att ta över U21-landslaget. Han var förbundets förstaval till jobbet, i hopp om att han skulle kunna förvalta en kull med massvis av talang. Nu, två år senare, är det upp till bevis när han förfogar över en av de bästa danska U21-trupperna på länge, och då är det ändå några talanger till som hade varit tillgängliga men som inte åker med till EM.
Några att hålla koll på: Danmark saknar inte talang och stjärnor. Pierre-Emile Höjbjerg är lagets största stjärna och 19-åringen är, trots att han är yngst i laget, den mest erfarna i truppen. Han har redan hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet från europeisk toppfotboll och har fått spela en del matcher med Bayern München i ligan och i Champions League. Utlånad i år till Augsburg bidrog han till klubbens starka säsong som slutade med en femteplats, bästa ligaplaceringen någonsin i klubbens historia, och en direktplats in i nästa års Europa League. Höjbjerg är en skicklig central mittfältare som kan agera box-till-box men också som en lite offensivare mittfältare. Han är spelskicklig, har en bra touch och en tung bössa.
Ajax-spelaren Viktor Fischer är en annan skicklig offensiv spelare, liksom FC Midtjyllands Pione Sisto. Sisto är tekniskt skicklig och har en väldigt direkt spelstil som gör honom extremt målfarlig, men han jobbar även hårt för laget i defensiven. Han kommer helt klart att ha proffsscouternas ögon på sig under turneringen.
Danskarna har mycket offensiv talang och är väldigt offensivt balanserade. Men någon ska ju hålla ihop defensiven också, och det är tänkt att Werder Bremens Jannick Vestergaard ska vara den som ska göra det. För några år sedan försökte Tysklands dåvarande sportdirektör, förre storspelaren, Matthias Sammer övertala den unge Vestergaard att välja Tyskland då han har en tysk mamma. Men han valde Danmark och har sedan dess tagit sig från de danska ungdomslandslagen hela vägen upp till A-landslaget där han har gjort ett par landskamper redan.
Tyskland
Man skulle kunna tro att det har gått bra för stornationen Tyskland i U21-mästerskapen genom åren, men faktum är att de bara har vunnit en gång tidigare, 2009 i Sverige. Fast då har ju talangpoolen aldrig varit så bred som nu. Sedan ett par år tillbaka dominerar tysk fotboll både på landslags- och klubblagsnivå, på senior- liksom ungdomsnivå. Tysk fotboll äger just nu.
Tyskarna hade det relativt lätt i kvalet till EM där man började kvalifikationen som väntat väldigt bra. Men i mellandelen av kvalet fick man det plötsligt lite tuffare med två oavgjorda mot Montenegro och Rumänien och en halvdarrig insats mot Färöarna. Men man red ut den lilla formsvackan och avslutade sedan kvalet stabilt och bra. Med sig till Tjeckien har man flera starka namn, exempelvis Bernd Leno, Marc-André ter Stegen, Matthias Ginter, Emre Can, Max Meyer, Serge Gnabry och Kevin Volland. Otroligt imponerande uppsättning av spelare.
Truppen:
Målvakter: Timo Horn (FC Köln), Bernd Leno (Bayer Leverkusen), Marc-André ter Stegen (Barcelona).
Försvarare: Matthias Ginter (Borussia Dortmund), Christian Günter (Freiburg), Dominique Heintz (Kaiserslautern), Robin Knoche (Wolfsburg), Julian Korb (Borussia Mönchengladbach), Nico Schulz (Hertha Berlin).
Mittfältare: Maximilian Arnold (Wolfsburg), Leonardo Bittencourt (Hannover), Emre Can (Liverpool), Kerem Demirbay (Kaiserslautern), Johannes Geis (Mainz), Joshua Kimmich (RasenBallsport Leipzig), Felix Klaus (Freiburg), Mortiz Leitner (Stuttgart), Yunus Malli (Mainz), Max Meyer (Schalke), Amin Younes (Kaiserslautern), Serge Gnabry (Arsenal).
Anfallare: Philipp Hofmann (Kaiserslautern), Kevin Volland (Hoffenheim).
Tränaren: Förre storspelaren Horst Hrubesch är en rutinerad herre. Som spelare var han en av Bundesligas bästa anfallare och var med och vann Europacupen och EM och var i final i VM med Västtyskland och som tränare har han haft ansvar för många klubbar och landslag på både ungdoms- och seniornivå. Bland annat ledde han 2008 det tyska U19-landslaget till EM-guld och året därpå U21-landslaget till EM-guld i Sverige. Under kvalet till årets EM-slutspel i Tjeckien roterade Hrubesch något så enormt. Över 20 spelare fick chansen att starta minst två matcher och han använde sig av tre målvakter och han vände och vred på alla möjliga stenar i den enorma talangpoolen han har till förfogande. Det gör att Horst Hrubeschs mannar är ett ganska oförutsägbart lag där kvaliteten är djup och bred och vem som helst kan starta.
Några att hålla koll på: Oj, här finns många bra namn att hålla ögonen på. Nyblivna Champions League-mästaren Marc-André ter Stegen får väl anses som det största namnet i truppen. Målvakten har egentligen inte fått så värst mycket speltid för Barcelona under säsongen, där han endast fått spela cupmatcher. De matcher han har spelat har han inte haft jättemycket att göra heller så som Barcelona dominerar sina matcher – inte ens i en Champions League-final. Men de gånger han har ställts på prov har han gjort det bra. Han har stått för ett par viktiga insatser och fina räddningar framförallt i slutet av Champions League, men frågan är hur väl han står emot när han nu får betydligt mer att göra i EM.
Schalke 04s Max Meyer är ett annat spännande namn att hålla koll på. Den 19-årige offensiva mittfältaren anses vara en supertalang och har redan fått debutera i A-landslaget. Han var inte med särskilt mycket i kvalet och gjorde endast två matcher, men får alltså chansen att spela EM. Meyer är en skicklig dribbler och en väldigt kreativ passningsspelare som kan förändra matchbilden för tyskarna.
Sedan finns också namn som Emre Can, som hade en bra säsong i Liverpool bakom sig, Bernd Leno som hade kunnat vara förstemålvakt i vilket annat lag som helst i EM, försvarstalangen Matthias Ginter som var med och vann VM i Brasilien ifjol och anfallaren Kevin Volland som alltid är med i A-landslagsdiskussionerna numera. Bland många andra. Det här laget är fullt av talang. Och då finns det ytterligare några starka namn utanför truppen som hade varit tillgängliga för EM.
Serbien
Serbiens historia i U21-EM delas upp i tre delar: först Jugoslavien, sedan Serbien & Montenegro och numera Serbien som stälvständig nation. Deras facit har varit relativt bra med bland annat en vinst, tre finalplatser och tre semifinalplatser. På åtta U21 EM-slutspel har de alltså varit i semifinal hela sju gånger. Imponerande.
Serberna tog sig förbi kvalgruppen till playoff som sista grupptvåa på bättre målskillnad före bland andra Belgien. I playoff lottades de sedan mot de regerande mästarna, stornationen Spanien. En omöjlig uppgift trodde många, men Serbien lyckades manövrera ut spanjorerna på ett imponerande sätt.
Truppen:
Målvakter: Marko Dmitrovic (Charlton Athletic), Nikola Peric (Jagodina), Nemanja Stevanovic (Cukaricki).
Försvarare: Marko Petkovic (Red Star), Uros Cosic (Pescara), Aleksandar Pantic (Cordoba), Nemanja Petrovic (Partizan), Uros Spajic (Toulouse), Lazar Cirkovic (Partizan), Aleksandar Filipovic (Jagodina), Filip Stojkovic (Cukaricki).
Mittfältare: Aleksandar Kovacevic (Red Star), Srdan Mijailovic (Kayserispor), Goran Causic (Eskisehirspor), Darko Brasanac (Partizan), Mirko Ivanic (Vojvodina), Milos Jojic (Borussia Dortmund), Filip Djuricic (Southampton).
Anfallare: Aleksandar Pesic (Toulouse), Slavoljub Srnic (Cukaricki), Filip Kostic (Stuttgart), Luka Milunovic (Platanias), Nikola Stojiljkovic (Cukaricki).
Tränaren: Radovan Curcic var den som tog laget till EM. Men kort efter avancemanget blev han uppgraderad till att bli förbundskapten för A-landslaget till följd av att holländaren Dick Advocaat fått sparken efter en dålig inledning på kvalet till EM 2016. In kom Mladen Dodic som U21-landslagets nya förbundskapten och han har sannerligen inte haft det lätt. Egentligen skulle Serbien ha haft ett på pappret ganska bra lag. Men olika omständigheter har gjort att Dodic har fått anpassa sig och jobba med andra spelare än vad som först var tanken. Matija Nastasic, Lazar Markovic och Aleksandar Mitrovic blev stoppade från EM av sina klubbar och var istället med A-landslaget. Luka Jovic är skadad, Danilo Pantic avstängd, och Predrag Rajkovic, Milos Veljkovic och supertalangen Andrija Zivkovic åkte med U20-landslaget till VM i Nya Zeeland istället. Dessutom såg det länge ut som att Filip Kostic skulle missa turneringen då han inte fick tillåtelse av sin klubb Stuttgart att spela EM, men fick till slut klartecken och åker till Tjeckien.
Några att ha koll på: Trots manfallet förfogar förbundskapten Dodic över ett par intressanta namn ändå, exempelvis nämnda yttern Filip Kostic från Stuttgart, Dortmunds mittfältare Milos Jojic samt Benficas offensiva mittfältare Filip Djuricic som var på lån hos Southampton den här säsongen.
Milos Jojic har haft en relativt tung säsong i Dortmund i år och har mycket att bevisa. Kan spela centralt på mittfältet men kan också spela ute på en kant. Han är en klok fotbollsspelare som framförallt är duktig i den sista tredjedelen av planen och kan hitta kombinationsspelen. Sedan har han en vass fot i fasta situationer också.
Filip Djuricic spelar, likt de flesta andra i detta Europamästerskapet, för sin framtid. Men olikt de andra som spelar för att nå Europas topp, spelar Djuricic för att stanna kvar på den. Han misslyckades i Benfica och har lånats ut i två omgångar till Mainz och Southampton utan att imponera där heller. Efter sommaren ska han återvända till Benfica och försöka imponera på den nye managern Rui Vitoria. Lyckas han inte göra det lär framtiden vara oviss för den 23-årige offensiva mittfältaren. Kvaliteter, det har han. Det är bara det att han sällan lyckas ta fram dem när det väl gäller. Serberna får hoppas att han i Tjeckien kan trolla fram dem någonstans där inifrån.
Comments