Inför U21-EM i Tjeckien: Genomgång av lagen – del 2
- fotbollenligtkenny
- Jun 16, 2015
- 9 min read

Imorgon är det avspark i U21-EM i Tjeckien. Ett mästerskap där många stora namn har passerat genom åren, exempelvis Luis Figo, Andrea Pirlo, Petr Cech, Fabio Cannavaro, Manuel Neuer, Laurent Blanc, Raul Gonzalez, David de Gea och många många fler. Årets upplaga av turneringen lär inte vara något undantag. Vi kommer att få se dagens unga talanger, framtidens stjärnor, presentera sig och bjuda på fin fotboll i drygt två veckor framöver.
Åtta lag deltar i turneringen, som för övrigt också fungerar som kval till OS nästa sommar. Här följer en genomgång av de fyra deltagande nationerna i grupp B i detta U21-EM.
England
England vann U21-EM två gånger i rad 1982 och 1984. Sedan dess har man bara lyckats nå finalen en gång, 2009, där man förlorade mot Tyskland. De två senaste mästerskapen har man åkt ut redan i gruppspelet och 2013 vann man inte en enda match och lyckades bara göra ett mål. Den här gången hoppas man kunna producera mer offensivt när man nu har tagit med en anfallstrio bestående av Harry Kane, Saido Berahino och Danny Ings som tillsammans gjorde 46 mål i Premier League den gångna säsongen. Engelsmännen gick starkt i kvalet och vann nio matcher av tio och spelade oavgjort en gång. Man gick alltså igenom kvalspelet obesegrade och släppte endast in två mål, minst av alla lag i kvalet. Truppen:
Målvakter: Jack Butland (Stoke City), Jonathan Bond (Watford), Marcus Bettinelli (Fulham).
Försvarare: Calum Chambers (Arsenal), Luke Garbutt (Everton), Ben Gibson (Middlesbrough), Carl Jenkinson (Arsenal), Michael Keane (Burnley), Liam Moore (Leicester City), John Stones (Everton), Matt Targett (Southampton).
Mittfältare: Tom Carroll (Tottenham Hotspur), Nathaniel Chalobah (Chelsea), Will Hughes (Derby), Jake Forster-Caskey (Brighton and Hove Albion), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Alex Pritchard (Tottenham Hotspur), Nathan Redmond (Norwich City), James Ward-Prowse (Southampton).
Anfallare: Saido Berahino (West Bromwich Albion), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Danny Ings (Burnley).
Tränaren: Gareth Southgate fanns med bakom kulisserna redan när Stuart Pearce rattade U21-landslaget. Men när Pearce fick gå efter fiaskot 2013 blev det Southgate som fick kliva fram och ta över jobbet. Det finns en liten negativ bild kring Southgate i England, dels efter hans tveksamma år i Middlesbrough som resulterade i att man åkte ur Premier League, dels efter straffmissen mot Tyskland i semifinalen i EM 1996. Engelsmännen har inte glömt den straffen, bilderna vevas regelbundet i olika sammanhang, och de skyller ofta sin mästerskapstorka på Southgate vars missade straff hindrade dem från att vinna ett EM-guld.
Men han är fast beslutsam att försöka ändra imagen kring honom, bland annat genom att låta implementera ett offensivt, passningsinriktat och tekniskt spel i U21-landslaget. Resultaten och siffrorna i EM-kvalet visar prov på det bland annat. I nästan 20 år har den där missade straffen hängt med och plågat honom, nu har han chansen att leda England till ett efterlängtat EM-guld och ta revansch på hatarna, kritikerna och sig själv.
Några att hålla koll på: Harry Kane, förstås. Genombrottsmannen den här säsongen blir en viktig nyckel för England i den här turneringen. Han har pressen på sina axlar, men har visat under säsongen i klubblaget Tottenham att han kan hantera det. Kane kommer troligtvis att bilda ett fruktat anfallspar med West Bromwichs Saido Berahino som var kvalets skyttekung med sina tio mål och stod även för en bra säsong i Premier League där han bland annat gjorde 14 mål.
Försvaret är solitt med etablerade Premier League-spelare som Calum Chambers, Carl Jenkinson och John Stones. Alla tre har, tillsammans med Jack Butland i målet, redan figurerat i A-landslaget ett flertal gånger. En annan att hålla lite extra koll på är Norwichs yttermittfältare Nathan Redmond. Den spelskicklige teknikern var bra redan för ett par år sedan i Blackburn, men stannade upp en aning i utvecklingen. Den här säsongen var han med och tog upp Norwich till Premier League igen och det ska bli oerhört intressant att se vad han kan uträtta i detta Europamästerskap. Redmond är farlig och kan skapa kaos från alla håll och kanter. När Kane och Berahino längst fram får det mesta av motståndarnas uppmärksamhet är det Redmond som ska kliva fram som en joker.
Sverige Sverige har deltagit i U21-EM sex gånger tidigare, varav fyra gånger har man nått semifinal. Inget dåligt facit. Dock har man aldrig vunnit. Närmast att vinna var man 1992 då man med spelare som Patrik Andersson, Joachim Björklund och Niclas Alexandersson i laget tog sig till final. Senast man var med var 2009 då turneringen gick i Sverige och då var man direktkvalificerat. Man har alltså inte lyckats kvalificera sig till EM på egen hand via kval sedan 2004. Många av spelarna som var med i de tidigare U21-mästerskapen blev sedermera viktiga A-landslagsmän för Sverige. Förhoppningsvis får vi se några av de här U21-killarna bli viktiga A-landslagsspelare i framtiden.
Sverige hade det svårt i kvalet jämfört med de andra lagen som gick vidare från de andra grupperna. Man blandade och gav genom hela kvalet. Hela fyra lag i Sveriges grupp hade chansen på avancemang ända in i den sista omgången. Men till slut knep våra blågula U21-killar gruppsegern en poäng före Grekland och endast tre poäng före Turkiet på fjärdeplatsen. I playoff fick man en svår uppgift i Frankrike och var illa ute efter förlusten i det första mötet. Men man lyckades knyta näven och vann sedan hemma i Halmstad på Örjans Vall efter en heroisk och dramatisk insats.
Truppen:
Målvakter: Patrik Carlgren (AIK), Jacob Rinne (Örebro SK), Andreas Linde (Molde).
Försvarare: Emil Krafth (Helsingborgs IF, skadad – ersatt av Victor Nilsson Lindelöf, Benfica), Alexander Milosevic (Besiktas), Filip Helander (Malmö FF), Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn), Oscar Lewicki (Malmö FF), Joseph Baffo (Halmstads BK), Sebastian Holmen (IF Elfsborg), Pa Konate (Malmö FF).
Mittfältare: Oscar Hiljemark (PSV), Abdul Khalili (Mersin), Arber Zeneli (IF Elfsborg), Kristoffer Olsson (FC Midtjylland), Simon Tibbling (Groningen), Robin Quaison (Palermo), Simon
Gustafsson (BK Häcken), Sam Larsson (Heerenveen).
Anfallare: Branimir Hrgota (Borussia Mönchengladbach), John Guidetti (Manchester City/Celtic), Isaac Kiese Thelin (Bordeaux), Mikael Ishak (Randers).
Tränaren: Håkan Ericson är en bestämd man, vilket hans många meningskiljaktigheter med en del spelare, vittnar om. Han har haft dispyter, större som mindre, med bland andra Muamer Tankovic, Robin Quaison, Mattias Johansson och Sam Larsson och han har kritiserats för att inte kunna hantera spelare. Men å andra sidan har han resultaten på sin sida, och är han den förste förbundskaptenen på elva år att kvalificera sig till EM på egen hand via kval, finns det inte mycket att snacka om. Men i ett mästerskap är det viktigt med lagsammanhållning och att hela laget drar åt samma håll. Det är stor konkurrens i truppen och några av spelarna kommer inte att få den speltiden de förväntar sig. Det gäller för Ericson att få de spelarna att acceptera en mindre framträdande roll och istället hjälpa laget i jakten på en slutspelsplats och en plats i OS nästa år.
Några att hålla koll på: Finns mycket talang i detta laget och många spännande namn att hålla koll på. John Guidetti är förmodligen den starkast lysande profilen, inte minst på grund av hans personlighet och många uttalanden i media. Guidetti lär vara taggad som vanligt, men vet om att detta mästerskap blir extra viktigt för honom personligen då han efter några tyngre år i karriären nu ska visa Europa att han är att räkna med även i framiden.
Sam Larsson spelade inte en enda kvalmatch, men hans starka säsong i Heerenveen gav honom en plats i EM-truppen ändå. Larsson har fina kvaliteter, och ska vara den som ska förändra matchbilden för Sverige med sin teknik och vilja att utmana en mot en samt förmåga att bryta mönster. Detta kan bli hans genombrott och det har redan ryktats om att större klubbar vill värva honom. Ett bra mästerskap och Sverige kan få en spelare till i en europeisk toppklubb. Detsamma gäller för Alexander Milosevic, som numera kan titulera sig A-landslagsman. Efter att ha fått chansen i Erik Hamréns landslag den senaste samlingen, och tagit den, lär han få fortsatt förtroende i framtida landslagstrupper. Gör han ett bra EM nu i Tjeckien, blir det troligtvis startskottet på en lång och fin karriär inom europeisk toppfotboll. Sedan finns det även namn som Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark, Simon Gustafsson, Isaac Kiese Thelin, Branimir Hrgota och några fler som känns spännande. Det finns som sagt mycket talang i det här laget och det ska bli spännande att se vad Sverige kan uträtta i den här turneringen.
Italien
Italien har ett fantastiskt facit i U21-EM; två finaler, fem semifinaler men framförallt fem vinster (1992, 1994, 1996, 2000 och 2004). Ett imponerande facit och senast 2013 var man i final där man förlorade mot Spanien. Italien fick den på pappret svåraste gruppen i kvalet och ställdes mot både Serbien och Belgien. Efter en inledande förlust mot Belgien i första matchen ryckte man upp sig och kopplade greppet om gruppen. Men efter en förlust senare mot Serbien blev det lite darrigt för italienarna men än en gång lyckades man rycka upp sig och avslutade kvalet på ett fint sätt. I playoffen hade man inga större problem med att slå Slovakien.
Truppen:
Målvakter: Francesco Bardi (Inter), Marco Sportiello (Atalanta), Nicola Leali (Juventus).
Försvarare: Matteo Bianchetti (Verona), Cristiano Biraghi (Inter), Davide Zappacosta (Atalanta), Stefano Sabelli (Bari), Daniele Rugani (Juventus), Alessio Romagnoli (Roma), Federico Barba (Empoli), Armando Izzo (Genoa).
Mitfältare: Cristian Battochio (Watford), Federico Viviani (Roma), Lorenzo Crisetig (Inter), Daniele Baselli (Atalanta), Marco Benassi (Torino), Stefano Sturaro (Juventus), Danilo Cataldi (Lazio).
Anfallare: Andrea Belotti (Palermo), Domenico Berardi (Sassuolo/Juventus), Federico Bernardeschi (Fiorentina), Marcelo Trotta (Avellino), Simone Verde (Torino).
Tränaren: Som spelare var Luigi Di Biagio en spelförstörande defensiv mittfältare i bland annat Roma och Inter, som tränare är han annorlunda och förespråkar en mer öppen och offensiv fotboll.
Di Biagio ersatte Devis Mangia som U21-förbundskapten efter förlusten mot Spanien i EM-finalen 2013. Di Biagio förfogar över en kull med mer talang än vad hans företrädare hade. Och då hans företrädare tog dem till final, hoppas italienarna nu att Di Biagio kan leda de till något mer än så.
Några att hålla koll på: Domenico Berardi. 20-åringen har gjort succé i klubblaget Sassaulo, dit han varit utlånad från Juventus, och har bevisat med sina 31 mål i Serie A de senaste två säsonerna att han är en pålitlig målskytt. Berardi är en dynamisk anfallare, rör sig över stora ytor och är oerhört snabb och farlig i och kring straffområdet. Han kan spela centralt, men också ute på kanten där han kan kliva in och avsluta. Alla lag behöver en målgörare som kan göra skillnaden, Italien har en sådan i Berardi. I Palermo har Paulo Dybala varit stjärnan, nummer ett i anfallet. När nu Dybala lämnar för Juventus, är det tänkt att Andrea Belotti ska vara den som axlar manteln. Han har pressen på sig i den här turneringen. Sicilianarna hoppas att den unge Belotti kan excellera och komma tillbaka till Palermo efter sommaren och bli deras nya stora anfallare. Belotti var Italiens bästa målgörare i kvalet med sina sex mål på nio matcher, och är tillsammans med Berardi lagets tyngsta vapen framåt.
Portugal
Portugiserna har inte varit någon riktig höjdare i U21 EM-sammanhang. Man har aldrig vunnit turneringen, och har bara varit i final en gång. Då, 1994, förlorade man med 1-0 mot Italien. Portugal har inte varit i U21-EM på några år. Senast var 2007 då man kom trea i gruppen och fick spela en avgörande match mot Italien om en OS-plats, men lyckades inte vinna den trots att man hade bra spelare i exempelvis Joao Moutinho, Miguel Veloso och Nani.
Kvalet var enkelt och smidigt för Portugal. Åtta matcher, åtta segrar och +16 i målskillnad. Därefter slog man ut Nederländerna i playoff efter en stabil 2-0 seger borta, och sedan en dramatisk och händelserik 5-4 seger på hemmaplan.
Truppen:
Målvakter: Jose Sa (Maritimo), Daniel Fernandes (Osnabruck), Bruno Varela (Benfica).
Försvarare: Tiago Ilori (Liverpool/Bordeaux), Paulo Oliveira (Sporting), Raphael Guerreiro (Lorient), Joao Cancelo (Valencia), Tobias Figueiredo (Sporting), Federico Venancio (Vitoria).
Mittfältare: Ricardo Esgaio (Sporting), William Carvalho (Sporting), Rafa Silva (Braga), Sergio Oliveira (Porto), Bernardo Silva (Monaco), Ruben Neves (Porto), Ivan Cavaleiro (Sporting), Toze (Porto), Joao Mario (Sporting).
Anfallare: Goncalo Paciencia (Porto), Iuri Medeiros, Carlos Mane (Sporting), Ricardo Horta (Malaga), Ricardo Pereira (Porto).
Tränaren: Föredetta landslagsspelaren Rui Jorge vann som spelare i Porto och Sporting den portugisiska cupen tre gånger och ligan hela sju gånger. Som tränare är han ännu oerfaren, men han har en fördel med sig från sin spelarkarriär; han är en vinnare. Den vinnarmentaliteten försöker han nu implementera hos sina spelare i U21-landslaget, ett landslag han haft ansvar för sedan 2010. Portugal som fotbollsnation har alltid haft svårt att få fram en riktigt bra striker, men man har alltid lyckats få fram kvalitativa mittfältare. Rui Jorge har visat nationen att man inte behöver stå och falla med avsaknaden av en vass striker. Han har istället gått ifrån det traditionella portugisiska spelsystemet 4-3-3/4-2-3-1 där en striker längst fram är vital, till en mer 4-4-2 baserad uppställning. I en 4-4-2 uppställning kan man understödja det bristande anfallet med bakomliggande mittfältare, en råvara Portugal har massor av.
Några att hålla koll på: Bernardo Silva har sedan han kom till Monaco inför säsongen gjort succé. 20-åringen hade inte spelat särskilt mycket seniorfotboll innan han kom till det lilla furstendömet och har den här säsongen skaffat sig värdefull erfarenhet från både Ligue 1 och Champions League. Silva är en kreativ mittfältare som är enormt skicklig och intelligent. Han är smidig och skicklig på att hitta ytor mellan försvararna och är en vital del i Portugals lagbygge.
Förutom Bernardo Silva finns ett par andra namn som är väl värda att hålla koll på. Försvarstalangerna Tiago Ilori från Liverpool och Raphael Guerreiro från Lorient. Portugiserna är oroade över A-landslagets vänsterback Fabio Coentraos brist på speltid i klubblaget Real Madrid, men vet om att bakom finns en ung ytterback som är redo att kliva in när som helst. Likt Coentrao är Guerreiro en offensiv ytterback med ett brett register.
Ett annat spännande namn är den 18-årige mittfältaren Ruben Neves. Han debuterade i ligan och i Champions League för Porto redan som 17-åring och har sedan dess återkommit regelbundet i laguppställningen. Storklubbarna har ögonen på den skicklige mittfältaren och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan göra i EM.
Sist men inte minst har vi William Carvalho. Den 23-årige mittfältaren är redan en etablerad A-landslagsman och var med och spelade VM i Brasilien ifjol. Carvalho kommer att stå för rutin och trygghet i detta unga lag.
Comments