top of page

EM 2016: Genomgång av lagen i grupp A, B och C

  • fotbollenligtkenny
  • Jun 10, 2016
  • 15 min read

Det känns som om det var evigheter sen vi hade ett stort mästerskap. Det känns som om det var år sedan EM-lottningen drogs. Nu är den långa väntan över. Turneringen är bara runt hörnan. EM har utökats till 24 lag. Detta är det sista europamästerskapet på länge där alla matcherna är samlade i ett eller två arrangörsländer. EM går i Frankrike. Det här EM:et är speciellt i en svår tid.

Grupperna är intressanta med många stekheta matcher. Ett brittiskt derby mellan Wales och England, "det albanska derbyt" mellan Albanien och Schweiz, derbyn mellan grannländerna Tyskland och Polen, och Polen och Ukraina. Island med Lars Lagerbäck. Och så Sverige förstås.

Kommer Frankrike att klara pressen från hela nationen? Kan Tyskland upprepa succén från senaste mästerskapet? Kan ett stjärnfattigt Italien bevisa att de fortfarande är en stornation i fotboll? Kan Belgien äntligen skörda frukterna av sin gyllene generation? Är det dags för det där efterlängtade guldet för engelsmännen?

Vem kommer att till slut stå där som segrare och lyfta pokalen inför hela Europas, hela världens, ögon?

Ni kommer under hela EM att kunna följa mig här på fotbollenligtkenny.com med artiklar, analyser, djupgående dokument och mycket mycket annat. Dessutom finns jag tillgänglig på Facebook (facebook.com/fotbollenligtkenny) och Twitter (@FotKen) för diskussioner, kommentarer och synpunkter före, under och efter matchernas gång. Var med och dela EM-festen med mig! Jag tagit en titt på de 24 deltagande lagen. Här är min guide genom lagen i grupp A, B och C: Grupp A: Frankrike

18 år efter VM-guldet på hemmaplan är det dags igen. Frankrike står återigen som värdnation och likt förra gången är det en mycket betydelsefull turnering för inte bara fransk fotboll, utan för hela nationen. För 18 år sedan var det en nation delad i segregationens färger. En nation som sedan enades med hjälp av magin, glädjen, sammanhållningen och vinnarmentaliteten hos Zidane, Henry, Desailly, Thuram, Vieira och kompani. Den här gången är det en nation som inte längre är delat. Det är en nation som är sargat, men likväl står enat i kampen mot terrorn. Det nya och talangfulla Frankrike hade egentligen varit redo att axla den legendariska gyllene generationens mantel i EM. Det som inte längre heter Zidane, Henry, Desailly, Thuram och Vieira skulle ha hetat Pogba, Griezmann, Matuidi, Varane, Sakho, Zouma och Benzema. Men med de fyra sistnämnda borta från EM av olika anledningar är jag osäker på om man verkligen är redo. Raphaël Varane, Mamadou Sakho, Kurt Zouma och Karim Benzemas frånvaro fyra mycket stora avbräck. Men trots stjärnornas frånfall är det ett mycket talangfullt lag förbundskapten Didier Deschamps förfogar över. Styrkan ligger i det dynamiska mittfältet och den skickliga offensiven med Antoine Griezmann i spetsen. Lagets svaghet ligger i backlinjen där saknaden av stjärnmittbacksparet Varane och Sakho är stor. Arsenals Laurent Koscielny kan säkerligen fylla en av luckorna på ett fint sätt, men de tre andra alternativen Eliaquim Mangala, Samuel Umtiti och Adil Rami är inte lika pålitliga. Dessutom finns det frågetecken för ytterbackarna som sett till namn är imponerande, men som har sett sina bästa dagar.

Truppen: Målvakter: Benoit Costil (Rennes), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Marseille).

Försvarare: Lucas Digne (Roma), Patrice Evra (Juventus), Christophe Jallet (Lyon), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala (Manchester City), Samuel Umtiti (Lyon), Bacary Sagna (Manchester City), Adil Rami (Sevilla).

Mittfältare: Yohan Cabaye (Crystal Palace), Morgan Schneiderlin (Manchester United), N'Golo Kante (Leicester), Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle).

Anfallare: Kingsley Coman (Bayern Munich), Andre-Pierre Gignac (Tigres), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Anthony Martial (Manchester United), Dimitri Payet (West Ham). Rumänien

Ett lag utan stjärnor, men som kompenserar det med ett välorganiserat och hårt arbetande kollektiv. Rumänerna var obesegrade i hela kvalspelet och släppte in endast två mål på tio matcher men gjorde samtidigt bara elva framåt, detta mot motstånd som inte var det allra bästa. Man knegade sig fram med vinster mot Finland, Färöarna och ett chockerande fiaskoartat Grekland samt spelade oavgjort mot Nordirland och Ungern. Sett till pappret är det enkelt att tro att Rumänien blir ett vv turneringens stora slagpåsar. Men detta är ett väldigt hårt arbetande kollektiv som är svårslaget, även för de bästa lagen. Spanien fick så sent som i mars bara 0-0 i träningslandskampen. I truppen hittar man ett par bekanta namn såsom Fiorentinas etta Ciprian Tătăruşanu, förre Tottenham-spelaren Vlad Chiriches, numera i Napoli, förre Sjachtar Donetsk-försvararen Răzvan Raţ, Gabriel Torje samt Bogdan Stancu som är en av de som ska leda Rumäniens offensiva styrkor. Truppen: Målvakter: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu).

Försvarare: Cristian Săpunaru (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al-Sailiya), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bukarest). Mittfältare: Mihai Pintilii (Steaua Bukarest), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Andrei Prepeliţă (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bukarest), Gabriel Torje (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bukarest), Nicolae Stanciu (Steaua Bukarest), Lucian Sânmărtean (al-Ittihad).

Anfallare: Claudiu Keșerü (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Florin Andone (Córdoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu). Albanien Örnarnas land gör i Frankrike sitt första mästerskap någonsin. Det efter ett imponerande kvalspel där man radade upp bra resultat i inledningen med bland annat seger mot Portugal och oavgjort mot Danmark innan man fick lite hjälp på traven med en tilldelad 3-0 seger efter den kontroversiella drönarincidenten mot Serbien. Albanien förlorade endast två matcher i kvalet, mot Portugal och Serbien, där båda förlusterna kom efter mål på övertid. Dessutom gjorde albanerna bra ifrån sig i träningslandskamperna däremellan där man bland annat vann mot EM-värdarna Frankrike. Albanien förlitar sig mycket på ett solitt försvarsspel där man sällan släpper till. Svagheten ligger i att man inte gör många mål framåt. Det blir en viktig del för förbundskapten Giovanni De Biasis mannar att jobba med. Laget hänförs av nationalikonen och lagkaptenen Lorik Cana, vars enorma erfarenhet från ett flertal europeiska storklubbar blir viktig. Men Cana är inte ensam, han får god hjälp av bland andra Basels Taulant Xhaka och Napolis Elseid Hysej som har gjort bra ifrån sig i Serie A. I truppen finns även en svenskbekanting i form av förstemålvakten Etrit Berisha, tidigare i Kalmar, nu i Lazio. I premiären spelar Albanien ett litet miniderby mot Schweiz, en match som präglas av de många kopplingar de båda länderna har till varandra. I Albaniens trupp hittar vi inte mindre än elva (!) spelare med Schweiz-kopplingar (Lorik Cana, Arlind Ajeti, Naser Aliji, Freddie Veseli, Migjen Basha, Ermir Lenjani, Amir Abrashi, Burim Kukeli, Taulant Xhaka, Shkëlzen Gashi och Ansi Agolli), varav de flesta av dem är födda och uppväxta i landet. Intressant blir även brödraduellen mellan Taulant Xhaka och hans lillebror Granit som spelar för Schweiz. Truppen: Målvakter: Etrit Berisha (Lazio), Alban Hoxha (Partizani), Orges Shehi (Skenderbeu).

Försvarare: Arlind Ajeti (Frosinone), Mergim Mavraj (Köln), Elseid Hysaj (Napoli), Ansi Agolli (Qarabag), Andi Lila (Giannina), Frederic Veseli (Lugano), Naser Aliji (Basel).

Mittfältare: Lorik Cana (Nantes), Ledjan Memushaj (Pescara), Ergys Kaçe (Paok Thessaloniki), Migjen Basha (Como), Odise Roshi (Rijeka), Burim Kukeli (FC Zürich), Ermir Lenjani (Nantes), Taulant Xhaka (Basel), A mir Abrashi (Freiburg).

Anfallare: Bekim Balaj (Rijeka), Sokol Cikalleshi (Medipol Baksasehir), Armando Sadiku (Vaduz), Shkelzen Gashi (Colorado Rapids). Schweiz

Schweiz har aldrig gått vidare från gruppen i ett europamästerskap. Nu har de sin bästa chans någonsin. Det är ett gediget lag schweizarna kommer till Frankrike med. Det finns både stjärnor och flera etablerade spelare i några av Europas toppklubbar och det är en bra mix mellan ungt och gammalt. Roman Bürki har konkurrerat ut tidigare givna Roman Weidenfeller i Dortmunds bur, Yann Sommer och Granit Xhaka är och har varit viktiga grundpelare i Borussia Mönchengladbach, U17 VM-vinnaren Ricardo Rodriguez spelar en viktig roll i ett Wolfsburg som gått från Bundesliga-toppen till Europa-toppen, Stephan Lichtsteiner är given i ett Juventus som har vunnit Lo Scudetto fem gånger i rad samt Xherdan Shaqiri som är den klarast lysande stjärnan i offensiven. Lägg därtill att det finns ett flertal etablerade namn runt om bland europeiska storklubbar. Sett till namnen på pappret lär det vara en bra startelva man ställer ut på plan i premiären mot Albanien. Albanien, ja. Matchen som präglas av de många kopplingarna länderna emellan. I Albanien finns det hela elva spelare med schweizisk koppling, i det schweiziska landslaget finner vi sex spelare med albanska rötter (Granit Xhaka, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Xherdan Shaqiri, Shani Tarashaj och Admir Mehmedi). Svagheten i laget kan skrivas till målskyttet. Även om man har ett par etablerade namn som Eren Derdiyok, Haris Sefirovic och Admir Mehmedi så finns det inte riktigt den där utpräglade målskytten som kanske behövs för att gå långt i ett EM-slutspel. Men kanske kan man kompensera avsaknaden av en målskytt till anfallare med ett par skickliga offensiva mittfältare som exempelvis Shaqiri. Truppen:

Målvakter: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg).

Försvarare: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schär (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg).

Mittfältare: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Arsenal), Xherdan Shaqiri (Stoke), Denis Zakaria (Young Boys). Anfallare: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Frankfurt), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Everton).

Grupp B:

England I VM för två år sedan gick förbundskapten Roy Hodgson på offensiven för knockout. Han satsade på en frejdig offensiv attack, oftast med fyra anfallare på plan, vilket förvånade många då han inte i första hand är känd för att vara en tränare med den sortens filosofi. Taktiken gick inte hem och det resulterade i endast en inspelad poäng och en sista plats i gruppen vilket skickade hem engelsmännen från VM-festen.

Den här gången hoppas man att Hodgson har sansat sig lite. Men ser man på truppen är den fortfarande väldigt offensivt balanserad där tydligen det som ska ta England vidare är den offensiva skickligheten snarare än det konservativa och defensiva. I truppen finns bara tre mittbackar vilket förvånar många, även om den defensiva mittfältaren Eric Dyer kan spela på positionen. Den offensiva besättningen är bra. Där har man två stekheta målgörare i Harry Kane och Jamie Vardy, lagkaptenen och härföraren Wayne Rooney samt Daniel Sturridge, som har haft en knackig säsong med skadebekymmer, men som är en målskytt av rang och som aldrig går att räkna bort. Dessutom finns de unga sensationerna Marcus Rashford och Dele Alli finns med, liksom Raheem Sterling har inte haft en supersäsong bakom sig, men inte heller skall glömmas bort. Laget känns ungt, fräscht, frejdigt och talangfullt. Det blir ett delikat dilemma för Roy Hodgson att försöka få ut all den talang och energi som finns i truppen. Truppen: Målvakter: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley). Försvarare: Kyle Walker (Tottenham), Danny Rose (Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), Nathaniel Clyne (Liverpool), John Stones (Everton), Ryan Bertrand (Southampton). Mittfältare: James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Adam Lallana (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Eric Dier (Tottenham), Jack Wilshere (Arsenal), Ross Barkley (Everton), Dele Alli (Tottenham). Anfallare: Harry Kane (Tottenham), Wayne Rooney (Manchester United), Jamie Vardy (Leicester), Daniel Sturridge (Liverpool), Marcus Rashford (Manchester United).

Ryssland Ryssland var illa ute i kvalet efter bara åtta poäng på sex matcher när man valde att sparka Fabio Capello och ersatte honom med CSKA Moskvas tränare Leonid Slutsky. Slutsky radade upp fyra raka segrar i de fyra sista omgångarna vilket säkrade avancemanget till EM. Förbundskaptenen var populär redan innan på grund av hans framgångar med CSKA Moskva. Men hans popularitet har ökat markant sedan han tog över landslaget och han har lyckats få hela truppen att dra åt samma håll. Han har även lyckats få CSKA Moskvas värsta rivaler Spartak Moskvas och Zenit St. Petersburgs supportrar att stå bakom landslaget. Dels för att han räddade ryssarna från ett kvalfiasko, dels för att han är glad och mediavänlig. Ryssland har ett åldrande lag och har inte riktigt den höga kvaliteten, olikt det fräscha laget som charmade hela Europa i EM 2008. Men de har erfarenheten och en stabil ryggrad i Igor Akinfeev, Sergei Ignashevich och Roman Shirokov. I en del matcher har man testat en uppställning med tre anfallare där Artyom Dzyuba, Alexander Kokorin och Fyodor Smolov fått spela ihop. Kokorin som är det vassaste anfallsvapnet, Smolov som gjorde vann skytteligan i den ryska ligan med 20 mål samt Dzyuba som ryssarna menar är en bättre version av Roman Pavlyuchenko på grund av hans större tekniska färdigheter. Dessutom finns den unga CSKA Moskva-mittfältaren Alexander Golovin med som ett alternativ att slänga in som ersättare för skadade stjärnan Alan Dzagoev som missar EM. Truppen:

Målvakter: Igor Akinfeev (CSKA Moskva), Guilherme (Lokomotiv Moskva), Yuri Lodygin (Zenit St. Petersburg). Försvarare: Alexei Berezutsky (CSKA Moskva), Vasily Berezutsky (CSKA Moskva), Sergei Ignashevich (CSKA Moskva), Dmitry Kombarov (Spartak Moskva), Roman Neustadter (Schalke), Georgy Shchennikov (CSKA Moskva), Roman Shishkin (Lokomotiv Moskva), Igor Smolnikov (Zenit St Petersburg). Mittfältare: Igor Denisov (Dynamo Moskva), Denis Glushakov (Spartak Moskva), Alexander Golovin (CSKA Moskva), Oleg Ivanov (Terek Grozny), Pavel Mamaev (Krasnodar), Alexander Samedov (Lokomotiv Moskva), Oleg Shatov (Zenit St Petersburg), Roman Shirokov (CSKA Moskva), Dmitri Torbinski (Krasnodar). Anfallare: Artyom Dzyuba (Zenit St Petersburg), Alexander Kokorin (Zenit St Petersburg), Fyodor Smolov (Krasnodar). Wales Inte sedan VM 1958 i Sverige har Wales deltagit i ett stort mästerskap. Det var och är deras första och enda mästerskap hittills. Många menar att det var synd att Ryan Giggs inte valde att representera England och att England hade vunnit både EM och VM-guld med honom i laget. Men det blev Wales och många säger också att det är en skam att en så pass stor spelare som Giggs aldrig fick spela ett stort mästerskap. För under sina 17 år i landslaget lyckades han aldrig ta dem dit. När Giggs arvtagare Gareth Bale stod i valet mellan England och Wales var det samma gamla visa tänkte folk. Åtminstone engelsmännen som ju ville ha en supertalang till sitt landslag. Och ärligt talat, England hade varit fantastiskt med Bale i laget. Och Giggs. Förbundskapten Chris Coleman har hittat sin filosofi med det walesiska landslaget. Han har, av förståeliga skäl, byggt sitt landslag runt superstjärnan Gareth Bale. De spelar med ett lågt försvarsspel, oftast med en fembackslinje, lett av Swanseas Ashley Williams och ett gäng andra habila Premier League-försvarare. Men när de vinner boll ställer de om blixtsnabbt och använder då ofta Hal Robson-Kanu som utgångspunkt i kontringsspelet för att göra plats åt Bale. Sedan fyller man på med intelligenta och sårande andravågslöpningar från mittfältet där Joe Allen och Aaron Ramsey, lite av en specialist i det spelet, agerar. Truppen: Målvakter: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Daniel Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness). Försvarare: Ben Davies (Tottenham), James Chester (West Bromwich), James Collins (West Ham), Chris Gunter (Reading), Ashley Richards (Swansea), Neil Taylor (Swansea), Ashley Williams (Swansea). Mittfältare: Joe Allen (Liverpool), David Edwards (Wolverhampton, Andy King (Leicester), Joe Ledley (Crystal Palace), Aaron Ramsey (Arsenal), David Vaughan (Nottingham Forest), Jonathan Williams (Crystal Palace), George Williams (Gillingham). Anfallare: Gareth Bale (Real Madrid), Simon Church (Milton Keynes Dons), David Cotterill (Birmingham), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley).

Slovakien Slovakien, den gamla jätten som skördade stora framgångar i en tid när det fortfarande hette Tjeckoslovakien. När man slog Västtyskland i EM-finalen 1976 var sju av elva spelare i startelvan slovaker. Men man har haft det svårt sedan separationen från Tjeckien 1992 och detta är deras första EM-slutspel sedan dess. Slovakien inledde kvalspelet på ett imponerande sätt med vinster mot både Ukraina och Spanien och sedan rann det på innan man var nära att tappa allt i slutet av kvalet när man förlorade mot Spanien och Vitryssland samt kryssade mot Ukraina. Men man lyckades rädda upp situationen i den sista omgången när man vann mot Luxemburg hemma efter lite dramatik, samtidigt som Ukraina föll mot Spanien, och tog den andra direktplatsen till EM. Det kommer att krävas mycket för att Slovakien ska ha något att säga till om i den här gruppen. Laget är tunt och vilar mycket på Marek Hamsiks axlar. Napoli-mittfältaren är både lagets absoluta styrka men också svaghet. Faller Hamsik bort finns ingen riktig plan B och kreativiteten och det enda egentliga offensiva hotet faller bort. Lagkaptenen Martin Skrtel har haft en berg- och dalbanesäsong på grund av skadebekymmer i klubblaget Liverpool. Men han kommer till EM som den ledare och grundpelare som tillsammans med Hamsik ska visa de slovakiska styrkorna vägen. Truppen:

Målvakter: Matus Kozacik (Viktoria Plzen), Jan Mucha (Slovan Bratislava), Jan Novota (Rapid Wien). Försvarare: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Milan Skriniar (Sampdoria), Martin Skrtel (Liverpool), Norbert Gyomber (Roma), Jan Durica (Lokomotiv Moskva), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Tomas Hubocan (Dynamo Moskva), Dusan Svento (Köln). Mittfältare: Viktor Pecovsky (Zilina), Robert Mak (PAOK Thessaloniki), Juraj Kucka (AC Milan), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Jan Gregus (Jablonec), Marek Hamsik (Napoli), Ondrej Duda (Legia Warsawa), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimir Weiss (Al Gharafa). Anfallare: Michal Duris (Viktoria Plzen), Adam Nemec (Willem II), Stanislav Sestak (Ferencvaros). Grupp C:

Tyskland

En av de stora förhandsfavoriterna. De regerande världsmästarna har tappat ett par spelare sedan VM-guldet för två år sedan, exempelvis lagkapten Philipp Lahm och skyttekungen Miroslav Klose, men har trots det ett överflöd av talang i truppen. Dessutom har man fortfarande stommen med Manuel Neuer, Jêrome Boateng, Mats Hummels, Toni Kroos, Mesut Özil och Thomas Müller kvar. Detta laget formades och stöptes under flera år innan man skördade framgångar i VM senast. Nu har man fyllt på med ännu mer talang underifrån och tanken är att man ska fortsätta på samma våg.Till det här EM-slutspelet är det många spelare som är på karriärens topp och många som är på väg dit och flera av spelarna gör nu sitt fjärde mästerskap tillsammans. Trots all den talang som finns i truppen finns det fortfarande en del frågetecken. Laguttagningen stördes av skadorna på Ilkay Gündogan och Marco Reus. Reus som även missade VM för två år sedan bara veckorna före premiären. Otroligt tråkigt för den skickliga Borussia Dortmund-spelaren som på karriärens topp har missat två stora mästerskap i följd. Dessutom gick den tilltänkte ersättaren för skadade Mats Hummels, Roma-försvararen Antonio Rüdiger, sönder på den första träningen nere i Frankrike.

Och i kvalet var Tyskland inte så dominanta som man kanske hade förväntat sig, med endast en poäng på två matcher mot Irland och en förlust mot Polen. Dessutom har man förlorat mot både England och Slovakien i träningslandskamperna före EM. Sedan finns frågetecken kring ett par spelare som dras med småskador. Mats Hummels lär inte vara aktuell för premiärmatchen mot Ukraina. Bastian Schweinsteiger är inte heller han säker på spel i den matchen. Dessutom saknar man en toppklassanfallare längst fram. Mario Gomez och Lukas Podolski är inte riktigt där, även om de förmodligen kan göra ett godkänt jobb i den rollen. Sedan har man även Mario Götze som ju sköt hem VM-guldet för två år sedan, men det är inte den mest optimala lösningen. Lösningen kan vara att spela målmaskinen Thomas Müller längst fram i anfallet, vilket man har provat förut. Men av någon anledning har förbundskapten Joachim Löw alltid gått tillbaka till att spela Müller på en av de tre offensiva mittfältsplatserna. Truppen:

Målvakter: Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Bayer Leverkusen), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona).

Försvarare: Jerome Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool), Jonas Hector (Köln), Benedikt Howedes (Schalke), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen).

Mittfältare: Julian Draxler (Wolfsburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Juventus), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Leroy Sane (Schalke), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Borussia Dortmund).

Anfallare: Mario Gomez (Besiktas), Thomas Muller (Bayern München), Lukas Podolski (Galatasaray), Andre Schürrle (Wolfsburg).

Ukraina På hemmaplan för fyra år sedan åkte de ut redan i gruppspelet, och det sitter kvar i minnet än idag. Därför har man sänkt förväntningarna till den här gången. En pessimistisk stämning råder kring det ukrainska laget i EM och folket tror inte på att deras landslag ska kunna ta sig vidare från gruppen. Ukraina har ett par tre spelare som sticker ut och kan göra skillnad. Denys Garmashs spelskicklighet och intelligens är viktigt på mittfältet, men framförallt har man två yttrar i toppklass i Andriy Yarmolenko och Evhen Konoplyanka. De två sistnämnda är jagade över hela Europa och medan Yarmolenko fortfarande håller till i Dynamo Kiev har Konoplyanka redan slagit igenom stort i Sevilla där han vann Europa League den gångna säsongen.

Förbundskaptenen Mykhalyo Fomenko är inte vidare populär i hemlandet då man anser att han är för konservativ i sin filosofi. Men lyckas han få igång sina stjärnyttrar kan det bli en roligare sommar för Ukraina.

Truppen:

Målvakter: Andriy Pyatov (Shakhtar), Denys Boyko (Besiktas), Mykyta Shevchenko (Zorya). Försvarare: Evhen Khacheridi (Dynamo Kiev), Bohdan Butko (Amkar), Artem Fedetskyi (Dnipro), Oleksandr Karavaev (Zorya), Oleksandr Kucher (Shakhtar), Yaroslav Rakytskyi (Shakhtar), Vyacheslav Shevchuk (Shakhtar).

Mittfältare: Serhiy Rybalka (Dynamo Kiev), Denys Garmash (Dynamo Kiev), Serhiy Sydorchuk (Dynamo Kiev), Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev), Evhen Konoplyanka (Sevilla), Ruslan Rotan (Dnipro), Taras Stepanenko (Shakhtar), Viktor Kovalenko (Shakhtar), Anatolyi Tumoschuk (Kairat), Oleksandr Zinchenko (UFA).

Anfallare: Roman Zozylya (Dnipro), Pylyp Budkivskyi (Zorya), Evhen Seleznyov (Shakhtar).

Polen

Polackerna kommer till Frankrike med ett ganska gediget lag. Deras förmåga att producera toppmålvakter är lika imponerande varje gång det är dags för trupputtagning. Artur Boruc får agera rutinerad tredjemålvakt, sedan är det jämnt i kampen om förstaspaden mellan Wojciech Szczesny och Lukasz Fabianski. Polen har ett bra försvar med dels målvakterna, men också backlinjen där man finner en av Serie A:s bästa mittbackar i Kamil Glik och Borussia Dortmunds högerback Lukasz Piszczek. Sevillas Grzegorz Krychowiak är det defensiva ankaret på mittfältet. Offensivt är Jakub Blaszczykowski ett hot från sin högerkant samt givetvis den stora stjärnan Robert Lewandowski, Polens bästa spelare sedan legendaren Zbigniew Boniek. Lewandowski har i flera år varit en av Europas hetaste anfallare och i år gjorde han hela 42 mål för Bayern München. Dock har tidigare fått kritik för att inte varit lika övertygande i landslaget som i klubblaget, men då fick han heller ingen vidare uppbackning från resten av laget i offensiven. Numera har man hittat den perfekta parhästen till Lewandowski i ynglingen från Ajax, Arkadiusz Milik. Truppen:

Målvakter: Lukasz Fabianski (Swansea), Wojciech Szczesny (Roma), Artur Boruc (Bournemouth). Försvarare: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsawa), Michal Pazdan (Legia Warsawa), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Gdansk). Mittfältare: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Warzawa), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla), Slawomir Peszko (Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Udinese). Anfallare: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern München), Mariusz Stepinski (Chorzow).

Nordirland När jag tänker på Nordirland tänker jag i första hand på den gamle anfallaren David Healy som sänkte Sverige i VM-kvalet 2007 och gjorde hattrick mot självaste Spanien i samma kval. Men det var många år sedan och numera är man mer än bara David Healy.

Tittar man på truppen har den ett par etablerade namn. Jonny Evans har byggt upp sitt rykte som en kompetent Premier League-försvarare igen sedan Louis van Gaal placerade honom i frysboxen och skeppade iväg honom. Bredvid Evans lär Jonas Olssons gamla parhäst i West Bromwich Gareth McAuley få spela. På mittfältet har man kaptenen Steven Davis från Southampton som adderar lite intelligens och längst fram finns Kyle Lafferty som är deras största hopp vad gäller målskyttet. Men det märks att truppen är oerhört tunn och känslig för skador. Ett bevis på det är att förbundskaptenen Michael O'Neill valde att byta formation när stjärnan Chris Brunt tvingades lämna återbud till EM på grund av skada. Just Brunt och hans fina vänsterfot lär saknas enormt mycket i EM. Nordirland tog sig till EM genom att vinna sin kvalgrupp på ett stabilt och säkert sätt, före bland andra Rumänien, Ungern och Grekland. Det är ett välorganiserat, resolut och hårt arbetande lag som inte ger upp i första hand. Det är som förbundskapten O'Neill sade: ”Vi kommer att bli tvungna att springa mer än våra motståndare, svårare än så är det inte”. Truppen: Målvakter: Alan Mannus (St Johnstone), Michael McGovern (Hamilton Academical), Roy Carroll (Linfield). Försvarare: Craig Cathcart (Watford), Jonathan Evans (West Bromwich Albion), Gareth McAuley (West Bromwich Albion), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Lee Hodson (MK Dons), Aaron Hughes (Free agent), Patrick McNair (Manchester United), Chris Baird (Derby). Mittfältare: Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood, (Reading), Corry Evans, (Blackburn Rovers), Shane Ferguson (Millwall), Stuart Dallas (Leeds United), Niall McGinn (Aberdeen), Jamie Ward (Nottingham Forest).

Anfallare: Kyle Lafferty (Norwich City), Conor Washington (Queens Park Rangers), Josh Magennis (Kilmarnock), Will Grigg (Wigan Athletic).

Följ mig under hela EM-festen på Twitter (@FotKen)! Dela med er av era synpunkter och diskutera med mig och många andra.

Comments


RELATERADE ARTIKLAR

VAD TYCKER DU? KOMMENTERA!

REKOMMENDERAT

SENASTE INLÄGGEN

ARKIV

SÖK BLAND KATEGORIER

SÖK BLAND TAGGAR

FÖLJ BLOGGEN PÅ SOCIALA MEDIER

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
SENASTE NYTT OCH BEHIND THE SCENES
FÖLJ BLOGGEN PÅ SOCIALA MEDIER
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

© Fotboll enligt Kenny 2014-2017. 

bottom of page